"Handen ineen slaan om te werken aan de veerkracht van Den Haag"

“Den Haag herbergt zo veel bevlogen en creatieve mensen op tal van plekken. Ik kom ze keer op keer tegen. Zij zijn het die van Den Haag een veerkrachtige stad maken. Laten we daarom de handen ineen slaan om zo samen te werken aan de veerkracht van Den Haag”, aldus burgemeester Pauline Krikke tijdens de bijeenkomst ‘Samen werken aan een sterk en klimaatbestendig Den Haag’ op 11 april 2018. Dat was precies de bedoeling van de bijeenkomst die door ruim 80 deelnemers werd bezocht: met elkaar van gedachten wisselen over wat we in de stad moeten doen om samen te werken aan een inclusieve en groene stad die opgewassen is tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Ideeën waren er genoeg over hoe Den Haag kan inspelen op hevige regenval, hitte en overstromingen op zo’n manier dat het bijdraagt aan een stad waar het voor iedereen fijn is om te wonen, werken en recreëren. Op een aantal scholen in Den Haag was ook al nagedacht over hoe inwoners van de stad kunnen bijdragen aan klimaatbestendigheid. Vijf leerlingen van verschillende scholen boden de burgemeester op 11 april een poster aan waarop hun verrassende en inspirerende ideeën werden gepresenteerd. Veel adviezen van de kinderen hebben een wedstrijdelement, want samen de beste willen worden stimuleert enorm om in actie komen.

Als stad hebben we te maken met ontwikkelingen die het leven in sterke mate beïnvloeden zoals klimaatverandering, sociale en maatschappelijke ongelijkheid en digitalisering van onze economie. Om het hoofd te bieden aan deze veranderingen en bedreigingen maakt Den Haag sinds 2016 deel uit van het 100 Resilient City netwerk, een initiatief van de Rockefeller Foundation. Steden zoals San Francisco, Glasgow, Kaapstad, Manchester en Rotterdam wisselen kennis en ervaring uit om nog beter voorbereid te zijn op acute crisis (shocks) en geleidelijke dreigingen (stresses). Samen met inwoners en ondernemers uit de steden wordt gebouwd aan een sterke steden die veerkrachtig en flexibel zijn.

Onlangs is een eerste scan afgerond die inzicht geeft in de uitdagingen voor de veerkracht van Den Haag. We werken nu aan het opstellen van een Resilience Strategie waarin we bespreken welke actie nodig is om veerkrachtig in te kunnen spelen op uitdagingen. De bijeenkomst van 11 april geeft inspiratie en nieuwe ideeën voor het verder uitwerken van die strategie.

Samen werken aan een sterk en klimaatbestendig Den Haag

 

 Deze website maakt gebruikt van cookies teneinde de gebruikservaring te optimaliseren.