Er is veel informatie beschikbaar om jezelf digitaal beter te beschermen. In de landelijke media wordt veel aandacht besteed aan het probleem. Toch bereikt die informatie lang niet iedereen. Senioren en ook het mkb blijven kwetsbaar. Een digitaal ambassadeur die in de wijk informatie over digitale weerbaarheid deelt met buren, werkt misschien wel beter dan een reclame op televisie, zeker als mensen niet bekend zijn met nieuwe technologische ontwikkelingen.
Zo kan een digitaal ambassadeur bijvoorbeeld aankloppen bij de lokale voetbalvereniging om te vragen of zij een artikel over WhatsApp-fraude in hun nieuwsbrief willen plaatsen. Zulke kleine acties kunnen helpen om stukje bij beetje de kennis te verspreiden en daarmee het digitale bewustzijn van mede-buurtbewoners te vergroten. Hopelijk spoort het hen aan om maatregelen te treffen om hun digitale veiligheid te vergroten. Ook ondernemers krijgen extra aandacht. Vaak hebben zij niet de middelen om cyberexperts in te huren en weten ze zelf niet goed waar ze moeten beginnen. Een digitaal ambassadeur kan helpen en vertellen waar ze informatie kunnen vinden als ze bijvoorbeeld hun website beter willen beveiligen.
Het nieuwe project wordt eerst in een aantal wijken in Loosduinen, Escamp en Leidschenveen-Ypenburg uitgerold. Het is de ambitie om dit snel uit te breiden en digitaal ambassadeurs in heel Den Haag aan de slag te laten gaan. Zeker nu de verwachting is dat de komende jaren computercriminaliteit toeneemt, is het des te belangrijker om aan de slag te gaan met bewustwording van digitale veiligheid en preventie.
Meer informatie kun je opvragen via digitaalambassadeur@denhaag.nl of kijk op de website van de Gemeente Den Haag.