In januari 2022 is de gemeente Den Haag gestart met een Resilience Streetlab. Tijdens het Resilience Streetlab in de Noorderbeekdwarsstraat werken de gemeente, bewoners en andere partners samen om de veerkracht (Engels: Resilience) van de Noorderbeekdwarsstraat te vergroten. Maar wat betekent de veerkracht in een straat eigenlijk? Veerkracht is het zoveel mogelijk kunnen voorkomen van tegenslagen– en als het toch misgaat deze overwinnen en er sterker uitkomen!
Veel bewoners van Den Haag zijn al met veerkracht bezig. Denk bijvoorbeeld aan:
Maar ook de gemeente speelt een rol: straten moeten veilig zijn en tegen een stootje kunnen. Zo moet een straat tijdens hevige regen niet vol met water komen te staan. Een oplossing om dat te voorkomen is het planten van bomen, bloemen en struiken. Dit zorgt namelijk voor een natuurlijke waterafvoer. Naast waterafvoer zorgen deze ook voor verkoeling tijdens warme zomers.
Hoe vergroot je de veerkracht van een straat?
De veerkracht vergroten kan op allerlei manieren. Maar de beste manier om de veerkracht van een straat, wijk of stad te vergroten, is door het samen het doen. Samen met de gemeente, bewoners, scholen, de politie en brandweer, verhuurders, wooncorporaties, welzijnswerk, etc. Deze samenwerking gaat gebeuren in de Noorderbeekdwarsstraat. Samen met partners uit de stad kan je op verschillende thema’s de veerkracht verhogen. Denk aan thema’s zoals: veiligheid, klimaat, digitaal, sociaal, etc.
Waarom de Noorderbeekdwarsstraat?
Met bewoners van jong tot oud, ondernemers, koop- en huurhuizen, twee pleinen en een school is de Noorderbeekdwarsstraat een gevarieerde en levendige straat. Daarnaast is er op de hoek met de Weimarstraat een ruimte die gebruikt kan worden voor activiteiten of waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Zo is er een direct een plek waar samengewerkt kan worden of waar workshops gegeven kunnen worden.
Samen aan de slag!
Het Resilience Streetlab gaat in het nieuwe jaar direct van start. In januari zal de gemeente in gesprek gaan met bewoners en ondernemers. Het doel daarvan is om te horen wat bewoners belangrijk vinden, welke risico's er zijn en andere ideeën voor de straat.
Na de gesprekken zal de gemeente het initiatief nemen om samen met de straat concrete acties te uit te voeren die de veerkracht van bewoners, ondernemers en de straat versterkt. In maart geven we samen het startsein voor een veerkrachtigere Noorderbeekdwarsstraat en zullen de eerste acties plaatsvinden.