Digitale ambassadeurs zetten zich in voor digitale veiligheid buurtbewoners

Sinds de coronacrisis is het aantal cyberaanvallen op bedrijven en individuen toegenomen. Zo werden er alleen vorig jaar al ruim 3000 meldingen gedaan van cybercrime door inwoners en organisaties in Den Haag. Tijdens de nationale week van de veiligheid gaan inwoners en ondernemers als ‘digitaal ambassadeurs’ de wijk in om posters op te hangen. Ambassadeur Guido:” Ik ben blij dat ik mijn wijkgenoten zo kan helpen hun cyberweerbaarheid te vergroten.” De komende weken worden er nog veel meer posters opgehangen en gaan de ambassadeurs langs bij sportclubs, verzorgingshuizen en scholen om flyers uit te delen. Ook zijn er plannen voor het geven van voorlichting op scholen.

Digitale criminaliteit verdient extra aandacht
Wethouder Saskia Bruines: “Hackers slagen er steeds vaker in door te dringen tot de digitale netwerken van bedrijven en inwoners. Zij lopen bijvoorbeeld het risico om grote bedragen kwijt te raken door een simpele klik in een phishing mail. In samenwerking met de politie eenheid Den Haag zijn we daarom vorig jaar gestart met project Digitale Veiligheid in de Wijk. Ik ben ontzettend blij om te zien dat er nu al bijna twintig ambassadeurs actief zijn die zich inzetten voor het vergroten van de bewustwording over cybercriminaliteit onder inwoners en ondernemers in Den Haag.”

Vincent Stittelaar, cybercrimespecialist van de politie eenheid Den Haag: “Criminaliteit is van ons allen en we zijn we dan ook gezamenlijk verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Als politie willen we graag voorkomen dat burgers en ondernemers slachtoffer worden van digitale criminaliteit. Op deze manier dragen we samen met de gemeente en de ambassadeurs bij aan een veilig(er) digitaal Nederland.”

Digitaalveiligindewijk.nl
De digitale ambassadeurs zijn er met name om tips en advies over preventie te geven. Buren en ondernemers uit de buurt kunnen hen ook benaderen met vragen over digitale veiligheid. Bijvoorbeeld hoe je het beste je mail beveiligd of hoe je een nepbericht herkent. Sinds kort is er ook een speciale website: www.digitaalveiligindewijk.nl. Hier vind je de contactgegevens van de ambassadeurs en is er een overzicht van de activiteiten en handige websites waarop de laatste cybercrimemeldingen te vinden zijn.

Ambassadeursactiviteiten
Ambassadeurs gaan ook de wijk in. Bijvoorbeeld dit weekend zijn de ambassadeurs uit Wateringse Veld aanwezig bij het repareercafé van de kinderboerderij. Inwoners kunnen hier hun vragen stellen, bijvoorbeeld over whatsapp fraude. Ook hebben een aantal ambassadeurs zich onlangs ingezet bij theatervoorstellingen over cybercrime in Loosduinen, Escamp en Segbroek. Tijdens deze voorstelling, georganiseerd door Stichting Carribbean Angels, werden alledaagse situaties rondom cybercrime bespreekbaar gemaakt.

Vragen over digitale criminaliteit?
Heb je een vraag voor een digitaal ambassadeur uit jouw wijk of wil je weten wanneer een van de activiteiten plaatsvindt en waar? Dat vind je op digitaalveiligindewijk.nl

 

Deze website maakt gebruikt van cookies teneinde de gebruikservaring te optimaliseren.