Schilderswijk Goed Voorbereid op Extreem Weer

Op 12 december vond de eerste risicotafel plaats tijdens het Ontbijt-Je-Wijs van Buurthuis de Mussen in de Schilderswijk. Maar liefst 80 buurtbewoners schoven aan tafel om met elkaar te praten over extreme hitte en extreme neerslag.

Wat betekent hitte eigenlijk voor de Schilderswijk? Hoe bereid je je voor op een hittegolf? Wat kun je doen tijdens extreem weer en vooral, hoe help je je buurtgenoten?

De risicotafels zijn een samenwerking tussen Resilient The Hague en het Rode Kruis. Het initiatief draagt bij aan het verzilveren van een van de vijf belangrijkste kansen uit de Haagse Resilience Strategie om de veerkracht van Den Haag te vergroten, namelijk “het risicobewustzijn te vergroten en de voorbereiding op noodsituaties te verbeteren”. De risicotafels worden georganiseerd middels een wijkgerichte aanpak. Het is namelijk zo dat risico’s niet gelijk verdeeld zijn over de stad, en wijken dus in verschillende mate worden blootgesteld. Daarnaast kunnen verschillen in demografische en sociale kenmerken beïnvloeden hoe informatie over risico’s worden gedeeld en gebruikt. Om deze twee elementen op de juiste manier samen te brengen is voor de eerste risicotafel in de Schilderswijk, een wijk die bovengemiddeld wordt geraakt door extreem weer (het is een van de Haagse hitte-eilanden), de samenwerking opgezocht met Buurthuis de Mussen. Zij konden de informatie over klimaatgerelateerde risico’s goed aanvullen met kennis over context van de wijk.

Deze verenigde kennis en expertise van Resilient The Hague, het Rode Kruis en Buurthuis de Mussen bleek een goede formule voor het organiseren van een succesvolle bijeenkomst, waar vel ruimte werd geboden aan buurtbewoners om hun ideeën en tips voor een goede voorbereiding konden delen met elkaar. De deelnemers vonden het een geslaagde editie van Ontbijt-Je-Wijs, met name omdat het klimaat een onderwerp is wat normaal gesproken niet snel ter tafel komt. Ook zorgden de gesprekken ervoor dat buurtbewoners onderling nuttige tips deelden en met nieuwe ideeën kwamen om de hele buurt te helpen. Er werd voorgesteld om tijdens hete dagen extra schaduwplekken door middel van partytenten te organiseren. “Schuif ik daar wel aan met een grote bak ijsjes om uit te delen!”, reageerde een van de buurtbewoners. Ook al was het december, de deelnemers waren erg enthousiast om nu alvast aan de slag te gaan om beter voorbereid te zijn op een hete zomer.

Deze website maakt gebruikt van cookies teneinde de gebruikservaring te optimaliseren.