World Urban Forum – Lancering Global Resilient Cities Network en Den Haag in panel over hitte

Tijdens een persconferentie van het World Urban Forum op 6 februari, georganiseerd door UN Habitat, werd aangekondigd dat het 100 Resilient Cities Network doorgaat onder de naam Global Resilient Cities Netwerk (GRCN). Chief Resilience Officer van Den Haag was een van de panelleden die tijdens de persconferentie sprak over de meerwaarde van dit netwerk.

Evolutie en uitbreiding van het internationale stedennetwerk

Het Global Resilient Cities Network (GRCN) bestaat uit de aangesloten steden en experts van het voormalige 100 Resilient Cities-programma. Binnen het netwerk staat het uitwisselen van kennis over stedelijke veerkracht voorop, maar zal de rol van steden als trekkers van het netwerk, groter zijn. Om de kennis van de steden verder te vergroten, wordt het lidmaatschap uit te breiden naar 10 nieuwe steden in 2020.

100 Resilient Cities > Global Resilient Cities Network

Met een gemeenschappelijke blik voor holistische veerkracht en duizenden projecten in uitvoering, bestaat het nieuwe Global Resilient Cities Network uit de leden van het voormalige 100 Resilient Cities-programma, ontwikkeld door The Rockefeller Foundation. Met behulp van de tools en expertise van zijn lidmaatschap en een team van voormalige 100 Resilient Cities-executives in Londen, Mexico City, New York en Singapore, ondersteunt het Global Resilient Cities Network een bloeiende gemeenschap van beoefenaars van stedelijke veerkracht in 98 steden en 40 landen. Gezamenlijk vertegenwoordigen leden van het netwerk 220 miljoen stadsbewoners en 79 goedgekeurde veerkrachtstrategieën, met meer dan 4.000 concrete veerkrachtinitiatieven gericht op het bouwen van veiligere, gezondere, rechtvaardiger, klimaat-slimme en welvarende steden. Lees het persbericht hier (https://www.rockpa.org/wp-content/uploads/2020/02/GRCN-WUF-Press-Release-Network.pdf).

Chief Resilience Officers Mike Gillooly, Christchurch, Nieuw-Zeeland en Anne-Marie Hitipeuw, Den Haag

"We reageren op een wereldwijde noodzaak om een ​​gericht en financieel duurzaam praktijknetwerk voor stedelijke veerkracht nieuw leven in te blazen, waardoor investeringen in gemeenschappen en kritieke infrastructuur worden ontgrendeld," zei Mike Gillooly, de Chief Resilience Officer van Christchurch, Nieuw-Zeeland en co-voorzitter van de onlangs opgerichte Wereldwijd stuurcomité van CRO's. "Bovendien willen we als steden het enorme potentieel realiseren om met partners samen te werken om de financiering te diversifiëren en een vernieuwd programma te ondersteunen." Tijdens de persconferentie lichtte Anne-Marie Hitipeuw, Chief Resilience Officer van Den Haag toe wat de meerwaarde voor Den Haag is van het GRCN aan de hand van een voorbeeld. Den Haag erkent dat de stad kwetsbaar is voor cyberaanvallen, die kritieke infrastructuur zoals verkeerslichten zouden kunnen uitschakelen. Hitipeuw nodigde Atlanta uit om in Den Haag te spreken over de ervaringen van de ransomware-aanval die Atlanta in 2018 ontwrichtte.

"Atlanta deelde hun ervaringen en stonden open voor de lessen die ze moeten leren en de volgende stappen die ze moeten nemen, werden cyberbestendiger", zegt Hitipeuw. "Voor ons is deze openheid, transparantie en vertrouwen tussen de verschillende steden - maar ook het feit dat het netwerk nu door de stad wordt geleid - erg belangrijk."

Den Haag tijdens WUF in paneldiscussie met Rode Kruis over impact stedelijk hitte

Het World Urban Forum wordt georganiseerd door UN Habitat en vindt eens in de twee jaar plaats. Tijdens het WUF leverde Anne-Marie Hitipeuw, in samenwerking met partners als GCRN, het Rode Kruis Klimaatcentrum en RVO een bijdrage aan meerdere sessie over resilience, klimaatadaptatie, hitte en cyber. Het Rode Kruis Klimaatcentrum organiseerde de sessie: “ Heat, the silent killer” waar Hitipeuw de lessen van Den Haag inbracht over de toenemende impact van hitte op Den Haag en het feit dat er met name kwetsbare mensen in onze stad geraakt worden. Het leverde een relevante discussie op waarbij Den Haag veel lessen kan leren van steden wereldwijd die te kampen hebben met hitte.

Deze website maakt gebruikt van cookies teneinde de gebruikservaring te optimaliseren.