Weerbaar omgaan met noodsituaties. Rookmelders redden levens. Het kan jouw leven en die van je dierbaren redden!

De afgelopen jaren is Den Haag opgeschrikt door verschillende woningbranden. Helaas zelfs een aantal keer met een fatale afloop, wat verschrikkelijk is. Dit willen we het liefst nooit meer meemaken. Het is van levensbelang dat elke inwoner zich bewust is van brandgevaar. En dat de huizen in de stad zoveel mogelijk brandveilig zijn. Maar als het dan toch mis gaat en er een brand uitbreekt, is het net zo belangrijk dat je veilig uit het brandende huis kan vluchten. Dat voorkomt slachtoffers. Vandaar dat vanaf, 1 juli 2022, overal in Nederland rookmelders verplicht zijn. Ook al is dit apparaatje klein, het is onmisbaar… het redt levens!

Een rookmelder alarmeert jou op tijd, zodat jij uit de rook in een brandend huis kan vluchten én de hulpdiensten kan bellen. Het inademen van rook is namelijk doodsoorzaak nummer 1 bij woningbranden. Rook is enorm giftig waardoor jij snel bewusteloos raakt. Door rook zie je ook nog eens minder als je uit een brandend huis probeert te vluchten. Hierdoor is het moeilijk  om op tijd veilig buiten te komen. Levensgevaarlijk dus!

Daarbij komt kijken dat als er een brand uitbreekt terwijl je slaapt, je de rook niet ruikt. In je slaap werken je reukzintuigen namelijk niet. Heb je een rookmelder hangen? Dan word je op tijd wakker van het alarm zodat je veilig het huis kan verlaten. Daarom zijn vanaf 1 juli 2022 rookmelders wettelijk verplicht.
Dit betekent dat op iedere etage van een woning minstens één rookmelder geplaatst moet worden. Hang deze rookmelder dan het liefst op in de gang (de vluchtweg). Voor meer informatie over de rookmelderplicht, waar een rookmelder aan moet voldoen en waar je ze moet ophangen kun je terecht op rookmelders.nl

Rookmelders redden levens. Het kan jouw leven en die van je dierbaren redden. Kopen dus! En huur je een huis? Meld dit dan bij jouw huurbaas en herinner hem of haar eraan dat: vanaf 1 juli rookmelders verplicht zijn.

In samenwerking met de brandweer gaven we de bezoekers van de markt van Leyweg de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe lastig het is om een woning te verlaten als deze gevuld is met rook. We gaven informatie over rookmelders, waar deze te hangen en deelden er ook een aantal uit. Burgemeester Jan van Zanen kwam langs en benadrukte op zijn beurt ook nog eens de noodzaak om rookmelders op te hangen.

Deze website maakt gebruikt van cookies teneinde de gebruikservaring te optimaliseren.