Voor ADO schijnt de zon

De opvang én opslag van zonne-energie maken het Cars Jeans Stadion tot het groenste van Nederland.

Kampioenschap voor ADO Den Haag wat betreft het voetbal zit er dit jaar misschien niet in, maar als het gaat om duurzaamheid is het zeker wel een topclub.  De opvang én opslag van zonne-energie maken het Cars Jeans Stadion tot het groenste van Nederland.

Dat een professionele voetbalclub deelneemt aan dit vooruitstrevende energieproject is geen toeval, legt Henk Fidder van netbeheerder Stedin uit. “Het gaat om de locatie. Zo’n stadion kan ontzettend veel zonne-energie opvangen. En er zijn hoge pieken in het stroomgebruik. Bij een avondwedstrijd gaan de lampen aan. En het publiek wil in toenemende mate auto’s opladen.”

Het bijzondere zit vooral in de proef met een batterijsysteem dat de overdag opgevangen energie opslaat. Op andere tijdstippen kan de energie beschikbaar komen, voor verschillend gebruik. Aan dit project doet ook de gemeente Den Haag mee: het gebruik van zonne-energie en elektrische auto’s zorgt voor een schonere lucht. Technisch gezien is een grote rol weggelegd voor de bedrijven Alfen (het opslagsysteem en het oplaadplein) en energieleverancier Scholt Energy Control.

Duurzaamheidsladder

De 2900 zonnepanelen op het dak van het stadion kunnen overdag enorm veel energie opvangen. “Met dit project loopt ADO Den Haag voorop in Europa”, vertelt Fidder. “De club staat nu in elk geval hoog op de duurzaamheidsladder. Het geeft ook echt een geweldige uitstraling.”

De energiewereld ziet heel veel voordelen in het lokaal opvangen en opslaan van natuurlijke energie. Niet alleen om de nadelen van fossiele energie te ondervangen, ook zijn op die manier grootschalige en dus dure investeringen voor centrale energievoorzieningen deels te voorkomen. Een volgend, vergelijkbaar project van Stedin is bij de Jaarbeurs in Utrecht.

Rolmodel

Eduard Duplan voetbalt bij ADO Den Haag en rijdt, evenals teamgenoot Erik Falkenburg, elektrisch. Voor hem geen benzineslurpende bolide waarmee hij de blits kan maken. Hij is liever op een andere manier een rolmodel voor voetbalsupporters. “Ik vind het mooi om als voetballer een voorbeeld voor de fans te kunnen zijn. Maar ik krijg nog niet heel veel reacties op mijn elektrische auto, al denk ik wel dat sommigen in eerste instantie even verrast zijn.” De voetballer juicht het toe dat ADO Den Haag op dit gebied richtinggevend wil zijn voor andere clubs in de Eredivisie. Zoals hij dat zelf in zijn dagelijks leven ook nastreeft. “Bij ons thuis proberen we bewust bezig te zijn met het milieu. Zo doen we goed aan afvalscheiding. We willen op die manier ons steentje bijdragen.” Spaarzaam zijn met energie lijkt Eduard Duplan in het algemeen aan te bevelen, behalve op het veld. “Energiezuinig voetballen lijkt me dan weer niet zo’n goed idee”, lacht hij.

Sterk en Duurzaam

hague-icons

Sterk en Digitaal

hague-icons

Sterk en Sociaal

hague-icons

Deze website maakt gebruikt van cookies teneinde de gebruikservaring te optimaliseren.