Chief Resilience Officers lanceren internationale coalitie: Cities for a Resilient Recovery

Cities for a Resilient Recovery (C2R) is een samenwerkingsverband tussen steden en resilience professionals die voorop lopen om veerkracht te verbinden aan herstel en elkaar te ondersteunen in dit herstelproces door kennis te delen, door expertise aan te bieden en door actie te faciliteren.

(New York City, 7 mei, 2020) - Wereldwijd ervaren stedelijke gemeenschappen de gevolgen van de Covid-19 pandemie: 95% van de mensen die besmet zijn met het virus leven in steden. Inwoners van steden, en met name de inwoners die in armoede leven, worden hard geraakt door de effecten van de maatregelen en worden nog meer geconfronteerd met chronische stresses, zoals geringe toegang tot water en sanitaire voorzieningen, banen en veilig en gezond voedsel.

"Terwijl steden aan het werk gingen om deze pandemie het hoofd te bieden, zagen we een overweldigende vraag naar samenwerking tussen steden om te werken aan een veerkrachtig herstel - en daarbij ook te kijken naar structurele onderdelen van het systeem die de impact van het virus op kwetsbare groepen vergroot. De leden van het Global resilient Cities Network vertrouwen op elkaars kennis en ervaring en we zullen eraan blijven werken om dit beschikbaar te maken om de complexe uitdagingen van Covid-19, de uitdaging van onze generatie, aan te pakken." zei Lauren Sorkin, Acting Executive Director van GRCN.

Als reactie op de vraag om het werk van steden aan herstel en groei na Covid-19 te mobiliseren, lanceerden de Chief Resilience Officers van het Global Resilient Cities Netwerk op 7 mei een internationale coalitie om steden te ondersteunen bij het vergroten van de veerkracht van hun stad en haar kwetsbare inwoners, terwijl zij aan de frontlijn staan van de Covid-19 pandemie. 

“Het principe van een veerkrachtig herstel is simpel: Terwijl we bouwen aan het herstel van de huidige crisis, moeten we ons ook voorbereiden op toekomstige shocks. Zowel Covid-19 als klimaatverandering zijn enorme uitdagingen die vragen om transformatie op een globale schaal. Dit netwerk biedt een waardevol forum voor steden wereldwijd om te groeien en te versterken door duurzame partnerschappen en samenwerking.” Zei Jainey Bavishi, directeur van de Mayor’s Office of Resiliency in New York.    

Het “Cities for a Resilient Recovery” (C2R) initiatief biedt een samenwerkingsplatform aan alle steden, waaronder de 98 steden die lid zijn van het GRCN en andere stedelijke centra die willen meewerken aan een duurzaam en veerkrachtig herstel, op de korte en lange termijn.

“Meer dan zes jaar hebben we samengewerkt als professionals in het stedelijk domein. We hebben kennis en ervaring gedeeld om coalities te creëren die kwetsbare groepen beschermen en ons in staat stelden om uitdagingen en crises om te zetten in kansen. We kijken uit naar de mogelijkheid dit werk en onze samenwerking met bedrijven, overheden, het maatschappelijk middenveld en kennisinstellingen verder te brengen. We zullen nog intensiever kennis met elkaar uitwisselen binnen het netwerk, en ons werk buiten het netwerk verder verspreiden” zei Toby Kent, Chief Resilience Officer in Melbourne.

Via GRCN zal C2R zich wenden tot partners zoals de Wereldbank, de Rockefeller Foundation en de universiteit van Manchester, en daar bestaande programma’s en middelen bij betrekken. Daarmee ondersteunt C2R steden in het bereiken van de doelen van hun initiatieven en het prioriteren van acties en investeringen die het meeste zullen bijdragen aan stedelijke veerkracht. Door data toegankelijk te maken en plannings tools en expertise aan te bieden, zullen koplopers van stedelijke veerkracht in staat zijn kansen te verzilveren die de veerkracht te vergroten en de kwaliteit van leven voor miljoenen inwoners  verbeteren voor de toekomst.

“Deze pandemie heeft het belang laten zien van samenwerking om systematische kwetsbaarheden aan de pakken op het niveau van de stad. Dit initiatief geeft toegang tot kennis en informatie om nu in actie te komen om een betere toekomst voor stedelijke gemeenschappen wereldwijd” zei Grainia Long, Commisioner for Resilience voor Belfast.

Terwijl overal ter wereld stedelijke leiders al het gesprek aangaan over het bouwen van een veerrkachtige toekomst, nodigen C2R hen uit om onderdeel te worden van de coalitie om samen te werken aan de resileince uitdaging van onze tijd.

Voor meer informatie over deelname aan de coalitie: www.resilientcitiesnetwork.org/recovery  
 
Over het Global Resilient Cities Network 

Het Global Resilient Cities Network (GRCN) is een organisatie, door steden geleid, die aanstuurt op het vergroten van stedelijke veerkracht om kwetsbare gemeenschappen te beschermen tegen klimaatverandering en andere fysieke, sociale en economische tegenslagen en uitdagingen. Met ondersteuning van de Rockefeller Foundation en andere strategische partners, tracht het netwerk door middel van een uniek bereik, expertise en nalatenschap, steden en hun Chief Resilience Officers support te bieden om hun inwoners en infrastructuur toekomstbestendig te maken en de uitdagingen van de alsmaar groeiende stedelijke gemeenschap te begrijpen en helpen.

 
Media Contact: 
Fabiola Guillen 
fguillen@resilientcitiesnetwork.org 

Deze website maakt gebruikt van cookies teneinde de gebruikservaring te optimaliseren.