Den Haag ondertekent Joint Statement Accelerating Climate Adaptation in Cities

Steden en hun groeiende bevolking worden dagelijks beïnvloed door klimaatverandering. Tijdens de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021) die op 25 en 26 januari 2021 werd gehouden in het World Forum in Den Haag was dit een belangrijk onderwerp. Ook is het programma 1000 Cities Adapt now gepresenteerd. Burgemeester Aboutaleb stelde tijdens de internationale klimaattop namens de samenwerkingspartners een a Joint Statement voor om klimaatadaptatie wereldwijd te versnellen en op te schalen. Den Haag is een van de ondertekenaars.

Steden en hun groeiende bevolking worden dagelijks beïnvloed door klimaatverandering. De noodzaak om de aanpassing in steden te versnellen en te investeren in oplossingen met meerdere voordelen is groter dan ooit tevoren. Om deze reden is het allereerste 10-jarige wereldwijde programma, 1000 Cities Adapt Now (1000 CAN), opgezet om klimaatadaptatie in 1000 steden wereldwijd te versnellen en op te schalen.

1000 CAN is geïnitieerd door een nieuwe en unieke coalitie om de aanpassing in steden te versnellen, geïnstalleerd door de Global Commission on Adaptation bij de lancering van hun vlaggenschiprapport, "Adapt Now" (september 2019), waarin de Commissie opriep tot verdubbeling van de inspanningen om te bouwen meer veerkrachtige en rechtvaardige steden. De coalitie zal impact creëren op het terrein in steden en wordt onderschreven en ondersteund door steden. In deze gezamenlijke verklaring bevestigen de coalitie en een eerste cohort van partners en steden de urgentie om nu in actie te komen en verbinden ze zich ertoe de verdere ontwikkeling en implementatie van 1000 CAN te ondersteunen.

De Coalitie en anderen doen ook een beroep op burgemeesters, staatshoofden, ngo's en de particuliere sector die deelnemen aan CAS 2021 om dit wereldwijde programma te ondersteunen en te faciliteren en de basis te leggen voor een decennium van actie voor een klimaatbestendige toekomst van 1000 steden in 2030. Het doel van dit programma is om klimaatadaptatie in 1000 steden over de hele wereld te versnellen. In 2050 woont meer dan 70% van de wereldbevolking in steden. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat steden en stedelijke regio's, die te maken hebben met de impact van het veranderende klimaat, centraal staan ​​in de inspanningen om deze uitdaging aan te gaan.

Het programma is geïnitieerd door een nieuwe coalitie tussen het Global Center on Adaptation, World Resources Institute, Resilient Cities Network en UN-Habitat. Zij kunnen rekenen op de praktijkervaring met klimaatadaptatie van stadsleiders uit Miami, Parijs, Accra, Christchurch, Milaan, Jakarta, Surat, Beira, Antwerpen, Tirana, Athene, Greater Manchester, Khulna, Istanbul, Den Haag, Groningen en Rotterdam.

Klik hier voor het volledige rapport van Joint Statement Accelerating Climate Adaptation in Cities

Deze website maakt gebruikt van cookies teneinde de gebruikservaring te optimaliseren.