Den Haag Internationale Zone - innovatie in beveiliging

Een Living Lab voor innovatieve beveiligingstechnieken zorgt in de Internationale Zone Den Haag zowel voor de veiligheid voor internationale organisaties als voor de leefbaarheid voor inwoners.

Den Haag is het op vier na belangrijkste centrum voor de Verenigde Naties, na New York, Genève en Wenen. In sommige van deze steden ligt de internationale wijk geïsoleerd en afgezonderd van de woongebieden, maar in Den Haag ligt het midden in een stadswijk.

Soms kunnen beveiligingsmaatregelen die voor grote evenementen noodzakelijk zijn een grote negatieve invloed hebben op de bereikbaarheid en leefbaarheid in de wijk. Dit gebeurde tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) in 2014. In 2015 leidde dit tot de oprichting van de Internationale Gebiedsbeveiliging Internationale Zone (IGIZ). Dit programma heeft als doel om de veiligheid in de Internationale Zone van Den Haag te verbeteren, terwijl de balans tussen veiligheid, locatie, klimaat, leefbaarheid en uitstraling optimaal blijft. Met een integrale aanpak ontwikkelt het programma een “Living Lab” waar innovatieve beveiligingstechnieken en nieuwe partnerschappen kunnen worden uitgeprobeerd. Enkele voorbeelden zijn:

- Shared Security Information Platform (SSIP): een beveiligd digitaal platform voor de uitwisseling van veiligheidsinformatie tussen belanghebbenden in het World Forum-gebied.
- Oog- en oorexperiment: Testen van akoestische sensoren die verbonden zijn met videocamera’s voor betere en meer efficiënte beveiliging van het World Forum-gebied.
- Webmonitoring van World Forum-gebied: Permanente monitoring van internet en social media om om dreigingen bijtijds te signaleren.

Lead:
Gemeente Den Haag: Smart The Hague, Directie Veiligheid en DSO Economie, politie-eenheid Den Haag.

Partners:
Europol, Eurojust, OPCW, IRMCT, RTH.

Wanneer en hoe?
- Den Haag implementeert de projecten en verkent de mogelijkheden om deze projecten te verbinden aan evenementen die plaatsvinden in de Internationale Zone.
- Opgedane kennis en ervaring wordt gedeeld in het 100RC Netwerk.

Sterk en Duurzaam

hague-icons

Sterk en Digitaal

hague-icons

Sterk en Sociaal

hague-icons

Deze website maakt gebruikt van cookies teneinde de gebruikservaring te optimaliseren.